torstai 18. syyskuuta 2014

Eri kasvatustyylit

 Aikuisjohtoinen, autoritaarinen kasvatus:

Lapselta ei kysytä, vaan lapsi käsketään selittämättä tekemään, niin kuin vanhempi haluaa. Lapsen oma tahto helposti katoaa ja lapsen itsetunto saattaa heikentyä jos jatkuvasti negatiivisesti kommennellaan. Usein lasta ei myöskään onnisumisista kehuta. Kuitenkin lapsi voi olla tyytyväinen, koska lapsen ei itse tarvitse ajatella, eikä tehdä päätöksiä. Lapselle saattaa tulla aikuisena ongelmia, koska hän ei ole koskaan saanut tehdä päätöksiä. Meillä kotona tämä kasvatustyyli oli jossain määrin esillä. Opin ainakin vanhempien ihmisten kunnioitusta ja tekemään kotitöitä.


Laiminlyövä kasvatustyyli:

Vanhempi ei kykene tai ole kiinnostunut lapsen kasvatuksesta, lapsi ei opi miten toimia tai mikä on oikein tai väärin. Lapselle tämä ympäristö voi olla todella huono ja jättää pitkälle näkyviä ongelmia. Lapsi saattaa alkaa hoitaa vanhempaa eikä toisinpäin. Lapsi saattaa tuntea jatkuvasti huolta vanhemmastaan, eikä välttämättä uskalla muuttaa pois kotoa koska ajattelee olevansa vastuussa vanhemmastaan.

Lapsijohtoinen vapaa kasvatustyyli:

Lapsi päättää miten perheessä toimitaan. Vanhemmat voivat ehdottaa ja kysyä, mutta eivät käske. Lapsella saattaa olla kodin ulkopuolella vaikeuksia antaa muille päätösvaltaa, koska on tottunut päättämään miten toimitaan. Lapsi saattaa tuntea ettei hänestä välitetä ja että hän joutuu kantamaan liian suurta taakkaa, koska ei itse ole valmis tekemään suuria päätöksi(nukkumaan meno,ruoka-ajat,jne). 

Ohjaava, vuorovaikutteinen, lapsilähtöinen kasvatustyyli:

 Aikuinen tekee päätökset, mutta kuuntelee myös lapsen mielipiteen ja ottaa sen huomioon tehdessään päätöksiä.Vanhempi myös selittää ja perustelee miksi kielletään.Vanhempi toimii johdonmukaisesti ja oikeudenmukaisesti. Lapsella on myös oikeus näyttää tunteensa, mutta vanhempi ohjaa niitä oikeaan suuntaan. Perhe toimii yhdessä "joukkueena".


Curling vanhemmat:

Vanhemmat eivät tahdo lasten pettyvän, vaan tekevät kaikkensa jotta lapsi saisi elää kuin "pumpulissa". Totuus kuitenkin on ettei vanhempi pysty pitämään karua todellisuutta ikuisesti ulkona. Kun ongelmia sitten tulee lapsi ei kykene niitä kestämään. Nuoruus ja aikuisuus iässä heistä kasvaa  röyhkeitä ja itsekkäitä.



Lapsen huolto ja tapaamisoikeus, suomalaisen lapsiperheen arjessa:

Tapaamisoikeuksista sovitaan vanhempien kesken. Lapselle voi olla raskasta vaihtaa jatkuvasti kodista toiseen jos lapsi viettää toisen viikon toisella vanhemmalla ja toisen toisella.  Usein tapaamisoikeudet tuovat vanhempien tunteet pintaan ja lapselle paras vaihtoehto saattaa unohtua täysin. Kuitenkin nykypäivänä on jo niin yleistä että lapsella on kaksi perhettä, ettei ongelmia välttämättä tule ja käsitteet ovat yleisiä ja monesti tiedossa jo ennen sopimista.


Kasvatustietoisuuden käsite?

Ei ole tuttu.


 Hyvä auktoriteetii:

Hyvän auktoriteetin perusta on toisen kunnioitus. Jos vanhempi ei kunnioita ja ota huomioon lapsen tarpeita ja toiveita ei lapsikaan opi kunnioittamaan muiden tarpeita.



1 kommentti: