maanantai 8. syyskuuta 2014

oppimaan oppiminen-tehtävä

     Lapsen maailma 5/2014/ 43                                                         Jaana Tapio

                                                Kännykkä kourassa pienestä pitäen

Tutkijat eivät suosittele alle 3-vuotiaiden katsoa televisiota lainkaan. Television katselu on yhdistetty esim.keskittymisvaikeuksiin, aggressiivisuuteen ja hitaampaan puheen kehitykseen.
Tutkimusten mukaan neljännes alle vuoden ikäisistä, puolet yksivuotiaista ja 85 prosenttia kaksivuotiaista katseli televisiota tai nettiä päivittäin.
Monet lapset saavat käyttää vanhempiensa älypuhelinta ja tablettia.
Lastenpsygiatri Janna Rintalan mielestä, ongelmana on ettei digitaalinen media, anna lapselle inhimillistä vuorovaikutusta.

Usein vanhemmat antavat lapselle viihde-elegtroniikkaa kun lapsella on tylsää. Tylsyyttä on vaikea sietää, jos on ollut viihdykettä koko ajan. Vanhemmat eivät ymmärrä, että levottomuus on seurausta television katsomisesta.

Annika Suonisen mielestä kaikkea mediaa, ei voi niputtaa yhteen, koska eri laitteilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Monet vanhemmat ajattelevat kosketusnäytöllisten laitteiden, olevan pienenkin lapsen oppimiselle hyödyksi.

Annika Suonisen mielestä kyse ei ole pelkästään median vetovoima, vaan vanhempien siivousvimma. Vanhemmat voivat olla tietämättäänkin tyytyväisiä, jos lapset leikkivät siististi koneella.


                                         

                                                            


Lapsen maailma 2/2014/ 46                                                         Marianna Laiho


Ei hoitoa, vaan pakkoa

Eristäminen psykiatrisessa sairaalassa tarkoittaa tyhjää huonetta, kovaa vuodetta ja siteitä.
Lain mukaan potilaan saa laittaa eristykseen, jos on pelko, että hän satuttaa itseään tai muita.
Eristäminen ei ole hoitoa vaan pakkotoimi.

Eristämiset lisääntyneet 2000-luvulla. Kasvu voi johtua siitä, että niistä ilmoitetaan aiempaa useammin, koska valvonta on tiukentunut.
Nuori voi yrittää vahingoittaa itseään tai muita, millä tahansa, mikä käteen osuu. Hän saattaa olla sellaisen aggression vallassa, että ulkopuolisen on sitä vaikea uskoa, Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino sanoo.

Terveystieteiden tohtori Anja Hottinen kertoo, että moni nuori toivoo mieluummin rauhoittavia lääkkeitä, kuin eristämistä.
Potilaiden on tarkoitus oppia hillitsemään ja hallitsemaan itseään. Avuksi tarvitaa koulutettu henkilökunta. Anja Hottisen mukaan Husissa eristämisten vähentämiseksi on tehty paljon töitä ja tulosta on syntynyt. Eristämisten määrä on laskenut viime vuosien aikana romahdusmaisesti. Henkilökuntaa koulutetaan ehkäisemään ja rauhoittamaan aggressiopurkauksia, vuorovaikutuksen keinoin.Tärkeää on myös käsitellä jokainen eristäminen hoitokokouksessa ja oppia siitä.                                                         

                                             




























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti